marți, 20 decembrie 2011

model de CONTRACT DE COMODAT

CONTRACT DE COMODAT

Nr. 524/02.12.2010


1. Părţile contractante

Între                   
S.C. BIJU S.R.L., persoană juridică cu sediul social în Timişoara, str. Bujorilor, nr.80, judeţul Timiş, înregistrată la Registrul Comerţului sub numărul J24/978/2007, cod fiscal RO18213465, cont bancar nr.RO52RMBA0502250815
23600, deschis la Banca Transivania, reprezentată de către director executiv Dl. Petrovici Alexa, în calitate de COMODANT
şi
S.C. COMPANY S.R.L., reprezentată de Dl. Maximov Martin, administrator, în calitate de comodatar,
a intervenit următorul contract de comodat.

2.      Obiectul contractului
Obiectul prezentului contract este reprezentat de împrumutul de folosinţă a unui spaţiu în suprafaţă de 60 m2, situat în imobilul din Timişoara, str. Daliei, nr.115, jud. Timiş, proprietatea S.C. BIJU S.R.L., pentru stabilire sediu S.C. COMPANY S.R.L.

3.      Obligaţiile părţilor
3.1 Obligaţiile COMODATARULUI
COMODATARUL are obligaţia de a se îngriji de conservarea lucrului împrumutat, ca un bun proprietar.
În cazul în care lucrul împrumutat piere prin caz fortuit sau prin forţă majoră de la care COMODATARUL l-ar fi putut sustrage, subrogându-i un lucru ce-i aparţine sau dacă nu a putut salva decât unul din cele două lucruri, prefeând lucrul său, va răspunde de pierderea celuilat lucru.
COMODATARUL este obligat să întrebuinţeze lucrul potrivit destinaţiei acestuia, determinată de natura lui, potrivit dispoziţiilor conţinute în prezentul contract.
COMODATARUL va suporta toate cheltuielile necesare folosinţei lucrului, inclusive reparaţiile locative.
Cheltuielile de folosinţă vor fi suportate de COMODATAR, fără posibilitatea de a cere restituirea acestora de la COMODANT.
COMODATARUL va restitui bunul în natura lui specific,în stare de folosinţă, potrivit destinaţiei sale.
COMODATARUL nu poate reţine bunul în compensaţie invocând creanţe prezente, viitoare sau eventuale pe care le-ar avea contra COMODANTULUI.
COMODATARUL răspunde pentru pieirea, în tot sau în parte, a lucrului.
COMODATARUL răspunde pentru deteriorările lucrului produse de către persoanele cărora le-a încredinţat, cu orice titlu, lucru primit în comodat.

3.2 Obligaţiile COMODANTULUI   
COMODANTUL va preda bunul în starea necesară folosinţei acestuia.
La solicitarea expresă a COMODATARULUI, COMODANTUL poate cere restituirea cheltuielilor făcute cu conservarea lucrului şi/sau producerea fructelor COMODANTULUI. Prin cheltuieli de conservare părţile înţeleg cheltuieli cu caracter extraordinar, necesar şi foarte urgent.
COMODANTUL va despăgubi pe COMODATAR pentru daunele provocate de viciile lucrului, dacă el le cunoştea şi nu le-a adus la cunoştinţa COMODATARULUI.
COMODANTUL se obligă să-l garanteze pe COMODATAR pentru evicţiunea parţială sau totală a bunului. 

4.      Forţa majoră        
Forţa majoră şi cazul fortuit exonerează pe COMODATAR.
COMODATARUL este exonerat de răspundere dacă face dovada că pieirea lucrului este consecinţa folosirii lucrului potrivit destinaţiei şi fără culpă din partea sa.
Cazurile de forţă majoră sau de caz fortuit vor fi aduse de către COMODATAR la cunoştinţa COMONDANTULUI în decurs de 10 (zece) zile de la data producerii evenimentului ce a determinat situaţia de forţă majoră sau cazul fortuit.

5. Transmisiunea contractului
COMODATARUL poate ceda, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros, bunul primit în comodat.

6. Transformarea contractului
Pe durata existenţei contractului, părţile pot nova prin schimbarea obiectului contractului, a părţilor contractante, sau prin novarea asupra cauzei contractului.

7.      Garanţii
COMODATARUL are un drept de retenţie asupra bunului şi/sau a supra fructelor civile, natural şi industrial produse de acesta, până la plata cheltuielilor extraordinare, nexesare şi urgent făcute pentru conservarea lucrului şi a despăgubirilor pentru pagubele provocate de viciile lucrului, care cad în sarcina COMODANTULUI.

8.      Litigii
Orice neînţelegeri intervenite între părţile semnatare ale prezentului contract se vor rezolva pe cale amiabilă, cu medierea unui terţ de comun acord de către părţi, iar în caz de litigiu părţile aleg ca instanţă Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti. 

9. Încetarea contractului
Prezentul contract încetează în următoarele cazuri:
- restituirea lucrului în starea corespunzătoare folosinţei acestuia, înainte de termen;
- ajungerea la termen;
- producerea primului act de începere a procedurii de reorganizare judiciară, în condiţiile Legii nr.64 din 22.06.1995, privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul COMODATARULUI, dacă sunt întrunite condiţiile de organizare şi funcţionare prevăzute de legea citată;
- producerea primului act de lichidare, în condiţiile Legii nr.31/1990, republicată, în cazul COMODANTULUI;
- producerea primului act începător de dizolvare, în condiţiile Legii nr.31/1990, republicată, în cazul COMODATARULUI;
- orice altă cauză ce ar conduce la schimbarea obiectului de activitate şi/sau al scopului COMODATARULUI;
- orice alte cause prevăzute de lege.

10. Alte clauze
COMODATARUL îi va comunica COMODANTULUI numele persoanelor împuternicite să verifice starea lucrului împrumutat.
Predarea imobilului se va face pe baza unui proces verbal de inventar.
Clauzele convenite prin prezentul contract pot fi modificate sub forma unor acte adiţionale, numai de către COMODANT şi COMODATAR, personal sau prin reprezentanţii lor.
Prezentul contract se încheie azi, 02.12.2010, la Timişoara pe o durată de 2 ani. Părţile pot prelungi contractul după expirarea termenului.

          COMODANT                                                       COMODATAR
      S.C. BIJU S.R.L.                                             S.C. COMPANY S.R.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu